måndag 18 april 2011

Fiskgratäng!

Fiskgratäng med dillsås och citron
4 portioner
Du behöver:
500 g torsk 
salt
peppar
citronpeppar
dill
Mos:
10-13 potatisar
mjölk
salt
vitpeppar
smör
Sås:
smör
mjöl
mjölk
grädde
fiskbuljong
salt
peppar
citronsaft
dill!!

Gör såhär: sätt ugnen på 225°
Skala och koka potatis.
Låt torsken sjuda/halvkoka i vatten som är rejält kryddat med salt, peppar, citronpeppar och dill.
När potatisen är klar, gör mos av den, tillsätt mjölk efter behov, vad inte mesig med kryddningen, ett kryddat mos gör hela gratängen!
Gör en sås på en redning: Smält smör, dra kastrullen åt sidan och vispa i mjöl.. för att sen tillsätta lite mjölk i taget under vispning. tillsätt sedan resterande kryddor och ingredienser, spetsa såsen med några stänk av citron. (gör såsen ganska tjock! )
När alla delmål är klara är det dags för att lägga ihop gratängen.
Ta en ugnsfast form. Lägg torsken i mitten, för att sen klicka ut mos runt om.. bygg upp moset som en vägg, så att man kan hälla såsen över fisken utan att den rinner ut på sidorna! Klipp färsk dill över gratängen, sen in i ugnen i ca 10 min, den skall få färg!
Sen är den färdig att servera!

En varm sallad som är god till, är att riva morot och vitkål och steka i olja, salt och peppar. Blir supergott till! En riktig husmanskost!
Lycka till!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar