söndag 11 december 2011

Chokladpraliner med apelsinkola som fyllning.

En perfekt pralin för ditt julbord, bra storlek utan att man blir för mätt. 
Apelsinen som kommer fram ger en fräsch smak. 

Chokladpraliner, receptet ger ca 20-25 st.
Ingredienser:

1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
rivet skal från 1 apelsin
2 msk apelsinsaft
ca 20 st små folieformar

ca 200 g choklad av fin kvalite.
Bestäm själv om du vill ha den ljusare eller mörkare.

Gör såhär: 
Riv av skalet ifrån en apelsin, smårivet. 
Ta fram en kastrull som är tjockbottnad.
Koka upp grädden, sockret, sirapen och apelsinsaften. Låt koka till en tjock kolakräm. ( trögflytande )
Låt svalna.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält över ett vattenbad. 
Pensla insidan av folieformarna med den smälta chokladen. Ställ chokladformarna i kyl.
När chokladen har stelnat, tar du ut dom och gör samma sak om igen, alltså pensla dom men ett lager choklad. Ställ dom åter igen i kyl så att dom stelnar. Chokladen som blir över skall vara till " lock " på pralinerna. 

När din kolafyllning har svalnat, blanda då i apelsinskalet och rör om.
Fyll de kalla chokladformarna med kolafyllningen till hälften, toppa med den smälta chokladen och gör ett "lock".
Om du vill dekorera dina praliner, gör det innan chokladen har stelnat.
Ställ sedan åter igen i kyl innan servering. 

Lycka till! 


1 kommentar: