Timjanbröd:
50 g jäst
3 dl vatten, 37°
0,5 msk salt
0,5 dl ljus sirap
1 dl kesella
2 msk timjan, färsk
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
ca 8 dl vetemjöl
Gör såhär:
Smula sönder jästen i en stor bunke. Värm vattnet till fingervarmt ( 37° ).
Blanda ut jästen med vattnet.
Använder du färsk timjan, hacka den fint. Har du torkad timjan hemma, mortla den innan du använder den. Blanda i resterande ingredienser och jobba med degen ett tag, häll i vetemjöl lite i taget, spara lite till utbakningen.
Låt degen jäsa i 30 min. Sätt på ugnen på 250°!
När degen har jäst till dubbel storlek, ta ur den ur bunken och baka ut till 16 runda bullar. Lägg dessa bullar i en springform, ( som en blomma ) Låt jäsa ytterligare i 30 min under bakduk.
Grädda i mitten av ugnen i 12-15 min. Gör ett stickprov i brödet innan du tar ut de ur ugnen och kolla så att inte stickan är kletig.
Bryt brödet till små bullar, eller servera de som en rund blomma :-)
Lycka till!
Stekpannebröd / Läfsor :
2 1/2 dl mjölk
15 g jäst (färsk jäst)
25 g rumstempererat smör
1 tsk socker
2 tsk salt
2 dl grovt rågbröd
1 dl grahamsmjöl
2 1/2 dl vetemjöl
Gör såhär:
Värm mjölken till fingervärme ( 37° )
Smula sönder jästen i en bunke.
Lös jästen med mjölken. Rör i smör och resterande ingredienser. Låt degen jäsa i 30 min under bakduk.
När degen jäst till dubbel storlek, arbeta upp den på mjölat bord. Dela degen i 6 delar och kavla ut till runda tunna kakor. ( har du naggad kavel, använd den ) annars går det lika bra med vanlig kavel.
Stek på svag / medelvärme utan fett i ca 2-3 min på varje sida i en stekpanna. Resultatet blir bäst om man torkar ur pannan med hushållspapper mellan varje gräddning.
Servera gärna samma dag!
Lycka till!
Valnötsbrödet finns i recept längre ner i bloggen! :-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar