Husmanskost på HÖG nivå! Köttfärsbiffar med rotmos & brunsås. |
800 g blandfärs
1 gul lök (finhackad)
1 vitlöksklyfta (pressad)
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
2 msk pesto
1 tsk sambal oelek
2 tsk salt
peppar
cayenne
oregano
Till Rotmoset:
10 potatisar
3 stora morötter
2 palsternackor
mjölk
salt
peppar
smör
Till såsen:
4 msk smör
3 msk mjöl
5 dl mjölk
3 msk creme fraiche
1/2 köttbuljong
1/2 hönsbuljong
soya
1 msk lingonsylt
svartpeppar
Gör såhär: sätt ugnen på 200°.
Finhacka löken, och pressa vitlöken.
Ta fram en bunke, häll i ströbröd och mjölk, rör om och låt stå i någon minut tills ströbrödet har sugit åt sig mjölken. Tillsätt då ägget, pesto,löt,vitlök, sambal, salt, peppar, cayenne, oregano och köttfärsen. Blanda ihop! Låt stå i kyl i några minuter så att kryddorna får smaska till sig!
Skala potatisen, morötterna och palsternakorna. Koka i salt i ca 20 min, tills potatisen är klar.
Under tiden potatisen kokar:
Ta ut färsen ur kylen och forma till stora fina biffar. Stek biffarna i smör tills dom fått fin färg på båda sidorna. När alla är stekta, lägg dom i en ugnsfastform som är smörad i botten och ställ in i ugnen i ca 10-15 min.
SPARA stekspadet som har blivit i stekpannan av biffarna, det är en perfekt buljong till såsen!
Klicka i smöret och smällt, ta av från plattan och tillsätt mjölet. Vispa! Häll i mjölk och låt koka upp så att såsen tjockar. Tillsätt då resterande ingredienser och låt småkoka i några minuter.
Vispa ihop rotfrukterna till ett fint mos med hjälp av mjölk. Smaka av med salt, peppar och en klick smör.
Servera med lingonsylt!
Lycka till
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar