söndag 16 januari 2011

Tips på gott bröd! Gröt-Tekakor!


I kväll blev det dags för årets första brödbak. Mamma prövade detta receptet i julas, och nu var det min tur.

Tekakor:


0,5 L mjölk
100 g smör
3 dl havregryn

0,5 L kallt vatten
100 g jäst
1 1/2 tsk salt
1 dl sirap
vetemjöl

Koka en gröt på mjölken, smöret och havregrynen.
Rör ut jästen i det kalla vattnet, tillsätt salt och sirap.
Tillsätt den varma gröten i jästblandningen och rör sedan i vetemjöl till en klibbfri deg.
Dela degen i 4 delar, av varje del 8 bullar.
Kavla ut till runda tekakor och lägg på "bakplåtspapprad" plåt, nagga med gaffel.
Låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250°, låt kakorna vara inne i ca 8 min.

( Man kan även göra runda bullar av degen, kavla då inte ut degen, utan rulla och tryck lite lätt innan jäsningen. )


Dom blir riktigt goda! 





Hej, Charlotte 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar