I kväll blev det dags för årets första brödbak. Mamma prövade detta receptet i julas, och nu var det min tur.
Tekakor:
0,5 L mjölk
100 g smör
3 dl havregryn
0,5 L kallt vatten
100 g jäst
1 1/2 tsk salt
1 dl sirap
vetemjöl
Koka en gröt på mjölken, smöret och havregrynen.
Rör ut jästen i det kalla vattnet, tillsätt salt och sirap.
Tillsätt den varma gröten i jästblandningen och rör sedan i vetemjöl till en klibbfri deg.
Dela degen i 4 delar, av varje del 8 bullar.
Kavla ut till runda tekakor och lägg på "bakplåtspapprad" plåt, nagga med gaffel.
Låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250°, låt kakorna vara inne i ca 8 min.
( Man kan även göra runda bullar av degen, kavla då inte ut degen, utan rulla och tryck lite lätt innan jäsningen. )
Dom blir riktigt goda!
Hej, Charlotte
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar