Det finns inget som slår nybakade kanelbullar. Jag har prövat på senare tid att tillsätta kesella i degen, vilket gör att den får extra god smak och konsistens, och degen blir underbar att arbeta med.
Kanelbullar:
100 g smör (äkta smör)
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella ( en burk )
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl ( kärnvetemjöl )
Fyllning:
200 g smör ( rumstempererat )
1 msk vaniljsocker
strösocker
kanel
Garnering:
pärlsocker
mandelspån
Smält smöret på medelvärme, tillsätt mjölk och värm upp till 37 °, fingervärme.
Smula jästen i en bunke och häll sedan över degspadet, lös upp jästen.
Tillsätt kesella, socker, salt och ägget.
Rör i vetemjölet, lite i taget till en klibbfri deg som släpper i kanterna på bunken. Spara ca 1-2 dl till utbakningen.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30-40 min, till dubbel storlek.
Häll ut den jästa degen på mjölat bakbord, och arbeta snabbt ihop den. Dela upp degen i 2 delar.
Kavla ut varje degdel till en rektangel, ganska tunn, men inte för tunn.
Bred ut det rumstempererade smöret (som du blandar i vaniljsockret i ) på den utkavlade degen. Strö över rikligt med strösocker och kanel.
Rulla ihop degen till en stor rulle. Skär i ca 2 cm tjocka bitar. Lägg bullarna på "bakplåtspapprad" plåt och låt jäsa under bakduk i 30 min.
Sätt ugnen på 225°
När bullarna har jäst, pensla en plåt i taget med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och madelflarn om så önskas och in i ugnen i ca 11 min.
Låt svalna på galler, Frossa!
Hej, Charlotte
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar