Dessa bullar är pricken över i:et. Supergoda och en variant till Lussekatter.
Receptet kommer från min kollega Malin Olsson.
Ingredienser:
50 g färsk jäst ( för söta degar )
150 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1 g saffran ( 2 st kuvert )
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg
strösocker
mandelspån
Fyllning:
150 g smör
200 g vit choklad
Gör såhär:
Smula ner jästen i en stor bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken,
värm upp till fingervärme (37°).
Lös upp jästen med den ljumna mjölkblandningen, tillsätt lite i taget, rör om noga.
Tillsätt kesella, saffran, strösocker och salt, Blanda ihop!
Tillsätt mjölet, lite i taget tills du känner att degen börjar släppa ifrån kanterna.
Ett Tips: Tänk på att ställa fram kesellan ett tag innan du skall baka, häller man ner kall kesella i degblandningen kan jäsningen förstöras.
Ta även ut smöret som skall vara i bullarna i tid, då det blir lättare att breda ut över degen.
Låt degen jäsa i 30 min ( till dubbel storlek )
Sätt ugnen på 225-250°
När degen har jäst klart, ta ur degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar, börja med den första delen.
Kavla ut degen till en stor rektangulär ( precis som du gör när du bakar bullar )
Bred över ett lager med smör.
Ta fram ett rivjärn och välj vilken sorlek du vill ha på chokladen, jag valde ganska stora ( som när du river ost-storlek :-) )
Riv chokladen över smöret, jämt och fint.
Rulla ihop degen till en lång korv, skiva upp ca 20 bullar med kniv, lägg i bullformar på plåt, och låt jäsa i 30 min.
Gör exakt samma grej med den andra delen av degen du har kvar.
När bullarna har jäst klart, pensla dom med uppvispat ägg.
Dekorera dom med strösocker och mandelspån om så önskas. In i ugnen i ca 10-15 min, ta ut bullarna när dom fått fin färg och låt ligga på galler tills dom svalnat.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar