Här kommer ett superrecept på julens guld.
Ett måste till första advent! Receptet ger ca 40 lussekatter. |
Ingredienser:
50 g färsk jäst ( för söta degar )
150 g smör
5 dl mjölk
250 g vaniljkesella
1 g saffran ( 2 kuvert )
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg
strösocker
russin
Gör såhär:
Smula ner jästen i en stor bunke.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm upp till fingervärme ( 37° )
Lös upp jästen med den ljumna mjölkblandningen, tillsätt lite i taget, rör noga om.
Tillsätt kesella, saffran, strösocker och salt. Blanda ihop!
Tillsätt mjölet tills degen känns bra, degen skall släppa ifrån sidorna på bunken och inte kännas klibbig.
( använder du dig av bakmaskin kommer du att behöva mer mjöl än om du gör det för hand )
Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 min.
Sätt ugnen på 250°
Ta ur degen ur bunken på ett mjölat bakbord.
Dela upp degen i 5 delar, dela upp varje del i 8 delar.
Rulla ut dina småbullar till långa rullar, som du sen lindar in mot mitten ifrån båda ändarna.
Lägg upp på bakplåtspapprad plåt och låt jäsa under bakduk i 30 min.
Vispa upp ett ägg. Pensla bullarna innan dom skall in i ugnen, stoppa in ett russin på varsin sida och strö lite strösocker på för att piffa upp bullarna.
Sätt in i ugn i ca 8 min på 250 °
Lycka till!
Trevlig försmak av adventstider!
Jag provade med vaniljkesella sist. Men jag känner tyvärr ingen skillnad. Däremot gjorde jag lussekatter på cremfraiche en gång... Gör inte det misstaget. Det tar nämligen bort saffranssmsken.
SvaraRadera