söndag 16 oktober 2011

Jordgubbssylt

Det är en ren lycka när mamma skickar med 2 påsar fulla av sommarens plockade jordgubbar. Goda att äta som dom är, men att koka upp dom till en sylt eller marmelad gör det lite extra gott.
Detta receptet är en sats jordgubbssylt som är supergod att ha i filen på morgonen!

Du behöver: 
Jordgubbar ( 1 liter )
Vatten
1/2 dl strösocker
1/2 dl socker med pektin

Gör såhär: Om jordgubbarna är frysta, lägg dom i en kastrull på låg värme och låt dom mjukna upp. Det blir oftast mycket vätska ifrån frysta jordgubbar så tillsätt vatten efter behag. Jag brukar hälla i ca 1/2 dl.
Låt gubbarna och vattnet koka upp tills dom börjar gå sönder, men lämna gärna några stötte bitar kvar, gott att ha i sylten.
Tillsätt sockret och låt koka ytterligare 5 min.
Tänk på att: Svenska jordgubbar är ganska söta ifrån början, så var noga med att smaka av när du lägger ner sockret, så sockermängden kan du styra efter tycke och smak. 


Låt sylten stå i kyl och stelna till. Supergott resultat! Lycka till!! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar