Krämig Laxsås:
1 gul lök
4 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
1 paprika
2 nävar haricots verts
400 g färsk lax
olja
1 fiskbuljong
2 dl grädde
4-5 dl mjölk
mjöl
timjan
salt
peppar
citron
Gör såhär: Hacka lök, vitlök och skiva purjolök, fräs med olja i en stor gryta på medelvärme, viktigt att löken inte bränner.
Hacka paprikan och tillsätt den med haricots verts och rikligt med timjan i grytan med lökblandningen. Låt fräsa med buljong och en skvätt vatten i någon minut. ( skvätt vatten = 5 msk, för att buljongen skall ha något att lösa sig med) tillsätt grädden. Låt blandningen stå och småkoka ett tag så att smakerna kommer fram!
Under tiden kan du börja steka laxen
Stek laxen i stekpanna, se till att den inte blir för hårt stekt, salta och peppra!
Rör ihop 1,5 msk mjöl med lite mjölk ( som en redning ) tillsätt i kastrullen med såsen. Detta kommer göra att såsen tjocknar, tillsätt då resterande mjölk till önskad mängd och tjocklek.
Salta och peppra efter smak, pressa i saft ifrån en halv citron, låt puttra ihop.
Dela laxen i mindre bitar och tillsätt i såsen.
Servera med Tagliatelle!
Om du vill göra måltiden lite festligare:
Använd dig av ett vitt bröd ex baguette. Blanda smör med pressad vitlöksklyfta, bred över brödet och in i ugnen på 225° i några minuter tills brödet får önskad färg.
Klipp även lite färsk persilja över rätten för att få fin färg och extra god smak!
Detta är en hyffsad lätt, som både går fort att göra och smakar jättegott!
Funkar både till vardags och vid finare tillfälle.
Lycka till!!
Hej, Charlotte
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar