söndag 19 juni 2011

Knapriga Knäckebröd!

Gör lite lyx av vardagen.. släng ihop lite eget knäckebröd.. smakar mycket godare än de du köper, du kan lägga i vilka kryddor du vill, du kan skapa precis vilken form du vill!
Kul grej att ge bort med en flaska vin och lite ostar!

Knäcke toppat med sesamfrön & vallmofrön!
Detta behöver du : 
5 dl mjölk
0,5 msk honung
0,5 msk ljus sirap
1 tsk salt
2 tsk brödkryddor ( finns färdigblandat i affären ) 
10 g färsk jäst
2 dl vetemjöl
3 dl fint rågmjöl
7 dl grahamsmjöl

Till garnering: 
ägg
sesamfrön
vallmofrön
linfrön

Gör såhär: 
Värm mjölken, honungen, sirapen, saltet och kryddorna till 37°.
Smula jästen i en stor bunke. Lös upp jästen med mjölkblandningen, lite i taget för att jästen skall lösa upp sig. 
Blanda ihop mjölerna och tillsätt i vätskan, lite i taget, till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa i 60 min under bakduk. 
Sätt ugnen på 225°
Dela upp degen i 16 små bullar, kavla ut dom var för sig till jätte tunna kakor, ( i vilken form du vill ), snåla inte med mjölet i utbakningen. Låt inte kakorna jäsa när du kavlat ut dom, utan snabbt in i ugnen. 
Nagga kakorna, pensla på uppvispat ägg och strö över kryddor/ frön. Sätt in i ugnen i ca 3 min. 
Lägg ditt knäcke på ett galler när det kommit ut ur ugnen för att stelna.

Tycker verkligen detta bör provas! Kul att ha gjort sitt egna knäcke!
Lycka till!



3 kommentarer:

  1. Eller så köper man knäckebröd å sparar en massa tid!

    SvaraRadera
  2. Oh, Skön buurn Robin.. jag bakar hellre! :)

    SvaraRadera
  3. du borde testa mormors tunnbröd också - jag har gjort dem en gång - fantastiska :)

    / kusin camilla

    SvaraRadera