Kul grej att ge bort med en flaska vin och lite ostar!
Knäcke toppat med sesamfrön & vallmofrön! |
5 dl mjölk
0,5 msk honung
0,5 msk ljus sirap
1 tsk salt
2 tsk brödkryddor ( finns färdigblandat i affären )
10 g färsk jäst
2 dl vetemjöl
3 dl fint rågmjöl
7 dl grahamsmjöl
Till garnering:
ägg
sesamfrön
vallmofrön
linfrön
Gör såhär:
Värm mjölken, honungen, sirapen, saltet och kryddorna till 37°.
Smula jästen i en stor bunke. Lös upp jästen med mjölkblandningen, lite i taget för att jästen skall lösa upp sig.
Blanda ihop mjölerna och tillsätt i vätskan, lite i taget, till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa i 60 min under bakduk.
Sätt ugnen på 225°
Dela upp degen i 16 små bullar, kavla ut dom var för sig till jätte tunna kakor, ( i vilken form du vill ), snåla inte med mjölet i utbakningen. Låt inte kakorna jäsa när du kavlat ut dom, utan snabbt in i ugnen.
Nagga kakorna, pensla på uppvispat ägg och strö över kryddor/ frön. Sätt in i ugnen i ca 3 min.
Lägg ditt knäcke på ett galler när det kommit ut ur ugnen för att stelna.
Tycker verkligen detta bör provas! Kul att ha gjort sitt egna knäcke!
Lycka till!
Eller så köper man knäckebröd å sparar en massa tid!
SvaraRaderaOh, Skön buurn Robin.. jag bakar hellre! :)
SvaraRaderadu borde testa mormors tunnbröd också - jag har gjort dem en gång - fantastiska :)
SvaraRadera/ kusin camilla